Web Analytics
"TSK ve İnsan Hakları İhlalleri" Kitabı Sunuşu | Can Başkent

Can Başkent

"TSK ve İNSAN HAKLARI İHLALLERİ" KİTABI SUNUŞU

CAN BAŞKENT

Türkiye’deki ‘düşük yoğunluklu çatışmanın’ iki taraf için de en kanlı ve vahşi olduğu dönemlerden birini ait ender dökümantasyonlardan biri olan bu çalışmayı, 2003 yılında, o zamanları anımsayanlar bilir, oldsletter yayınları mahlasıyla, bir çok olanaksızlık ve teknik eksikliğe rağmen, yeniden yayınlamıştık. Şimdi, 9 yıl sonra, bu çalışmayı e-kitap olarak canlandırıyor, eseri yaygınlaştırmak için de Propaganda Yayınları’nın tüm imkanlarını seferber ediyoruz.

Yıllar önce bu kitabın tıpkı basımını yayınlamaktaki en büyük motivasyonumuz, kitabın yasaklı olmasıydı. O zamanki imkanlarımız ve teknolojinin el verdiği ölçüde kitabı epeyce yaydık. Fakat, Coşkun’un duygusunu paylaşmamak elde mi, kitabı daha geniş kitlelere ulaştırmak için yeterli çabayı göstermemenin verdiği suçluluğu ben de yıllarca taşıdım.

Buğulu maziye baktığımda çok net hatırlamasam da, bu kitabın dijital hali on yıl kadar önce, bir bilgisayar disketinde (floopy disk) bana ulaşmıştı. Hangi arkadaş yollamıştı, ben nasıl bulmuştum, hiç hatırlamıyorum. Antimilitarist hareket içerisindeki belgeleri ve dökümanları toplamaya çalışıyor, o yıllarda çıkardığım antimilitarist fanzin oldsletter’da da bunları yayınlıyordum. Zamanla, oldsletter’ın sayfaları yetmedi, oldsletter yayınları adında bir ‘yayıncı/distribütör’ kurdum. Bu kitabın ilk tıpkı basımını da bu şekilde yaptım. Meraklılarına fotokopiyle çoğaltarak gönderdim. Sonrasında da, oldsletter fanzin kolektifini lağvettiğim 2005 yılından bugüne dek de bu belge arşivimde bekledi durdu.

Elinizdeki çalışmanın bir derleme olmasının yanında, bana kalırsa en önemli özelliği, politik bir duruş olmasıdır. Coşkun’un da önsözünde belirttiği gibi, bu duruşun bedeli de olacaktı. Bu bedeli, hep beraber ödedik: kitap yurtdışında basılmak zorunda kaldı. Propaganda Yayınları olarak, bu bedelin daha fazla ödenmesine karşı durmak adına, bu kitabı tekrar yayınlama şansına eriştiğimiz için şanslıyız.

Teşekkürnamemiz gene uzun. Öncelikle, isimlerini kullanmadan bu kitabı yaklaşık on yıl önce hazırlayan arkadaşlarımız Ayşegül ve Coşkun, çok özel ve derin bir teşekkürü çoktan hak ediyor. Sonrasında, bu kitabı ilk olarak yayınlayan Study Center on Turkey (Türkiye Araştırmaları Merkezi)’a teşekkür ediyoruz. Merkez, nicedir aktif değil. Dolayısıyla, bu çalışmayı tekrar yayınlamanın aciliyeti ve önemi nedeniyle, kendilerinden resmi bir izin almadan bu yeniden-basımı gerçekleştirdik. Umuyoruz, kusurumuz affedilir. Kitabın çarpıcı kapağı Serpil Odabaşı’nın eserine dayanarak İç Mihrak tarafından hazırlandı: minnet duygumuzu ifade etmeye artık yeltenmiyoruz bile. Ayrıca, Coşkun Üsterci, sıkışık programı arasında bize zaman ayırma nezaketini göstererek, biraz önce okuduğunuz Önsöz’ü yazıp bu çalışmanın öyküsünü bizlerle paylaştı. Coşkun’un anlattığı öykü, bu topraklardaki antimilitarist mücadelenin pek duyulmamış öykülerinden birini tekrar anımsatması açısından bence oldukça önemlidir.

Propaganda Yayınları olarak geçtiğimiz bir yıl içinde, bir çok kitap yayınlayarak, anarşist ve antimilitarist mücadelenin düşünsel gelişimine katkıda bulunmaya çalıştık. “TSK ve İnsan Hakları İhlalleri”, bu bağlamda, yayınevi olarak misyonumuzun perçinlemektedir.

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.

The only cookie we use is for visitor analytics. We do not collect any personal information at all.