Web Analytics
Vicdani Red Tutsakları - 1 | Can Başkent

Can Başkent

VİCDANİ RED TUTSAKLARI - 1

CAN BAŞKENT

Vicdani Red ya da Total Red hareketlerinin ve eylemlerinin, en değişmez ritüellerinden biri hapishane maceraları oluyor. Vicdani Reddin bir “yurttaşlık hakkı” olarak tanındığı ülkeler bu analizin dışında kalıyor elbette. Tanımı gereği şiddet karşıtı bir tavır olan Vicdani (ya da total) Red, mücadele ve eylem dayanışmalarını da, şiddetten arınmış yöntemlerle yapıyor. Bu topraklarda, Vicdani Red hareketinin canlılığını yeniden kazanmaya başlamasının verdiği umutla, diğer topraklardaki vicdani red aktivistleriyle dayanışmak ve özellikle hapiste onları yalnız bırakmamak için, bu köşe hazırlandı. Burada, güncellenecek olan adresler ve bilgiler ışığında, hapisteki vicdani redcilerle dayanışma içine gireceğiz. Bu bilgilerin çoğu War Resisters’ International [Uluslararası Savaş Karşıtları, www.wri-irg.org] örgütü kaynaklı olacak. Ayrıca, yerel kaynaklardan da elbette yararlanılacak. Mahkumlara mektup yazarken göz önünde bulundurabileceğiniz, birkaç ipucu bu sayfalarda sürekli bulunacak. Öte yandan, eğer şansınız rast gelir de, bir vicdani red tutsağından mektup alırsanız, bize bir kopyasını ulaştırmakta gecikmeyin lütfen. Aktivizmi heyecanlandıracak olan her türlü güzelliğe, yer vermeye çalışacağız. Adresimi sayfanın sonunda göreceksiniz. İlk olarak, aylar önce [Şubat 2001’de], A.B.D’li bir antimilitarist tutsağa yazdığım mektuba karşılık aldığım karta yer vermek istiyorum. Mektubu yazdığım Daniel Sicken, 98 Ağustosunda Sachio Ko-Yin ile birlikte, bir nükleer füze deposuna girip, ‘ölüm’ün ‘yaşam’a dönüşme sürecini temsil ederek, nükleer silahsızlanmayı savundular. Daniel 4 ay, Sachio 30 ay hapis cezasına çarptırıldılar.

Sevgili Can,
Mektubunu aldım. ABD Hava Kuvvetlerindeyken, bir aylığına elektronik mühimmatın montesi için, İstanbul’un dışındaki Karamürsel Hava Kuvvetleri üssüne gönderilmiştim (1962). Türkiye’deki tüm otomobillerin ABD yapımı olduğunu, hatta bunların çoğunun da ticari taksi olarak kullanıldığını görünce epey şaşırmıştım. Anılmaya de er bir zaman.. 37 yıl sonra ise, bir nükleer silah tesisinde tutuklandım. (...) Dünyaya barış getirmek için yaptığın her şey için sana teşekkür ederim.
Dayanışma içinde..
Daniel Sicken

Haberler
İSRAİL

18 yaşındaki pasifist vicdani redciler, mahkum edildiler. Yair Halper ve Leonid Kressner, Ekim ayının ortalarında mahkum edildiler. 2 hafta sonra da, Eran Razgour adlı vicdani redci tutuklanıp 42 gün hapis cezasına çarptırıldı.Birkaç gün sonrasında da vicdani redci, Ro’i Wolman 28 gün süreyle göz altına alındı. Destek mektuplarını aşağıdaki adreslere yazabilirsiniz, ayrıca protesto mektupları için İsrail devletinin yetkililerinin adresleri de aşağıda.

29 Kasım 2001: Vicdani Retçi Leonid Kressner 4 aya mahkum edildi
Leonid Kressner, askeri hizmeti reddettiği için 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Leonid, şu sıralar tek kişilik hücrede tutuluyor. Leonid Kressner, vicdani reddini askere çağrılmadan çok önce açıklamış, 15 Ekim'de, 69 günlük asker kaçaklığından sonra tutuklanmıştı. O günden beri genelde tek kişilik hücrede hapsedilen Leonid'in ailesinin ziyaret istemi iki kez reddedildi. Leonid'e verilen ceza, özellikle oldukça uzun. Bu uzun mahkumiyet kararı; İsrail asker yargısında görülen, mültecilere yönelik ayrımcılığının örneklerinden biri. Leonid, hala askeri üniforma giymeyi reddettiği için 6 numaralı askeri hapishanede, tek kişilik hücrede tutuluyor. Ayrıca, İsrail'deki New Profile [İsrail toplumunun demilitarizasyonu için çalışan bir örgüt] kaynaklı bilgilere göre, Leonid'in alık sağlığı giderek kötüleşiyor. Ailesi, Leonid'in iki ay daha hücrede kalma olasılığından büyük endişe duyuyor. Bu ağır şartlar altında, herkese Leonid'e kartpostal ya da mektup yazma çağrısında bulunuyoruz.

Leonid Kressner'in adresi

Leonid Kressner, Military ID 7156547 Military Prison No 6 Military postal number 03734 IDF Israel

Hapishane yetkililerinin, mektupları Leonid'e ulaştırmama riskine karşı, mektubunuzun bir kopyasını posta ya da e-posta yoluyla, New Profile'a gönderebilirsiniz:

New Profile P.O. Box 48005 Tel Aviv 61480 Israel, e-posta: newprofile@speedy.co.il

Ayrıca, İsrail Devleti yetkililerine protesto mektubu ya da faksı yazmak için dc adresleri veriyoruz. Mektuplarınızda, şu noktalara vurgu yapmayı ihmal etmeyin: Hücre hapsinin sona erdirilmesini talep edin, bilhassa uzun tutlan hapis cezasını protesto edin, Leonid'in şartsız tahliyesini isteyin.

6 Numaralı Askeri Hapishane Komutanının adresi: [Bu hapishane Leonid'in mahkum edildiği hapishane]

Commander of Military Prison No. 6, Military Prison No. 6, Military postal number 03734, IDF Israel; FAX: ++972-4-869-28-84

İsrail Savunma Bakanı

Mr. Binyamin Ben-Eliezer, Minister of Defence, Ministry of Defence, 37 Kaplan st., Tel-Aviv 61909, Israel; Faks: ++972-3-696-27-57 / ++972-3-691-69-40 / ++972-3-691-79-15

ALMANYA

22 Kasım 2001: Total Redci Malik Sharif yeniden 21 güne mahkum edildi

Almanya kökenli "Zorunlu Askerliğe Karşı Kampanya"dan edinilen bilgilere göre, total redci [askerlik hizmetini ve sivil hizmeti reddeden] Malik Sharif yeniden 21 günlük hapis cezasına çarptırıldı. 19 yaşındaki Malik; 3 Kasım'dan beri, emirlere uymayı ve askerlik hizmetini reddettiği için Breitenburg askeri kışlasında hapiste tutuluyordu. 14 günlük ilk mahkumiyetin 18 Kasımdan sona ermesinden sonra, derhal tekrar mahkum edildi. Total redcileri, toplamda 84 güne kadar bir kaç kez mahkum etmek Almanya'da sık rastlanan bir durum. Öte yandan, hapsetme bir ceza olarak değil, askerin davranışlarını düzeltmek için öngörülüyor. Hapis cezasından sonra, total redciler askerden terhis ediliyor ve davaları da sivil mahkemelere aktarılıyor; sivil mahkemeler de genelde bir kaç aya kadar hapis cezası veriyor. Destek mektupları için Malik'in adresi: Malik Sharif, z.Zt. Arrest, 8./Sanitaetsregiment 6, Freiherr-von-Fritsch-Kaserne, 25524 Breitenburg - GERMANY
Ayrıca Alman büyükelçiliklerine ve Alman Devleti yetkililerine protesto mektubu yazabilirsiniz.

TUTSAKLARA MEKTUP YAZARKEN BUNLARI AKLNIZDA TUTUN!
* Kart atacaksanız, her zaman bir zarf içine koyun.
* Kendi isim ve adresinizi de zarfa yazın
* İçten ve yaratıcı olun. Fotoğraflar, çizimler, karikatürler gönderebilirsiniz.
* Tutsağa, dünyadaki savaşların durması için neler yaptığınızı yazın. Antimilitarist aktivitelerinizden söz edin.
* Tutsağı hukuken sıkıntıya sokabilecek bir şey yazmayın.
* Eğer, siz hapiste olsaydınız ne tür şeyler almaktan hoşlanacağınızı düşünün ve ona göre bir şeyler yazın.
* Mektuba, “Çok cesursun. Ben senin yaptıklarını asla yapamam” tarzı cümleler yazmayın.
* Tutsaktan size yanıt gelmesini beklemeyin. [Eğer yanıt alırsanız, bizi haberdar etmeyi ihmal etmeyin.]
* Unutmayın! Gelecek sene, onun yerinde siz olabilirsiniz.

[Bu ipuçları, Peace News dergisinden alınmıştır].

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.

The only cookie we use is for visitor analytics. We do not collect any personal information at all.