Web Analytics
Vicdani Red Tutsakları - 3 | Can Başkent

Can Başkent

VİCDANİ RED TUTSAKLARI - 2

CAN BAŞKENT

Haberler
İSRAİL

5 Şubat'ta vicdani retçi Igal Rosenberg 21 gün hapse çarptırıldı
3 Şubat 2002'de 18 yaşındaki vicdani retçi Igal Rosenberg, 'New Profile' [Yeni Görünüm, İsrail toplumunun demilitarizasyonu için çalışan antimilitarist, feminist organizasyon], 'Toprağın Çocukları' ve 'Vicdani Retçilere Destek Forumu'ndan göstericilerle, Haifa'daki acemi erlerin toplanma noktasına giderek vicdani reddini açıkladı ve hemen ertesinde yargılanarak 21 gün hapis cezasına çarptırıldı. Igal Rosneberg, '12 sınıf öğrencilerinin mektubu' olarak anılan, 62 gencin İsrail başbakanı Ariel Şaron'a yazdıkları, İsrail ordusuna katılmayacaklarını bildiren açık mektubun organizatörlerinden biri. Mektubun diğer organizatörlerinden, Yair Khilou halen hapis cezasını çekiyor.
Igal Rosenberg’e destek mektupları için adresi:
Igal Rosenberg, Military ID 7303585, Military Prison No 4, Military postal code 02507, IDF, Israel

21-23 Ocak 2002’de iki vicdani retçi daha tutuklandı
Rennan Amin Salameh, 23 yaşındaki bir Dürzi, kendi halkına, Filistinlilere, karşı savaşan bir orduya hizmet etmeyi reddetti. [Dürziler, İsrail ordusunda askerliğe yükümlüler.] Salameh, 17 Ocak'ta, en kötüsü 2 yıllık bir hapis cezasıyla karşılaşabileceği davada yargılandı. Bu davanın sonucunda firarilikten mahkum edildi. Şimdi, 18 aylık hapis cezası tehlikesi altında. Dürzi vicdani retçiler, asker kaçaklığı ve firarilik suçlamalarından, yüksek cezalara çarptırılıyorlar. Diğer retçi, Zvi Osmolovski ise, 8 yıl önce İsrail'e gelmiş olan 27 yaşında bir eski SSCB göçmeni. Şu anda askeri bir cezaevinde 49 günlük hapis cezasını çeken Zvi 13 yaşından pasifist ve vejetaryan. Geçen hafta yaptığı bir açıklamada şöyle yazmıştı: "İnsanlar bana neden et yemediğimi soruyorlar. Aslında, bifteği yemeyerek, o inek ya da tavuğu hayata döndüremiyorum. Ama, o hayvanı öldürmenin sorumluluğunu ve utancını paylaşmak istemiyorum, diye yanıtlıyorum. Tüm bunlarla beraber, orduya katılarak, insanları katletmenin utancını paylaşmak istemiyorum. " Osmolovsky, ilk olarak 1996'da askerliğe çağrılmıştı. Büyük toplumsal baskı nedeniyle temel eğitim almak zorunda kaldı. Daha sonra 2001'e kadar çağrılmadı. 2001'de çağrıya yanıt vermedi, ve 31 Aralık 2001'de tutuklandı. Sonrasında 28 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hapiste çeşitli defalar üniforma giymeyi reddettiği için cezası 21 gün daha uzatıldı. Zvi Osmolovsky, üniforma giymeyi reddettiği için, askeri bir cezaevindeki izolasyon koğuşlarında tutuluyor. Zvi, aynı zamanda diğer askeri emirlere uymayı da reddediyor. Örneğin battaniyesini askeri nizamlara göre katlamadığı için, battaniyesi her sabah alınıyor ve gece geri veriliyor. Zvi Osmolovsky, hapis cezasının kendisini güçlendirdiğini söylüyor. Eğer disiplin kuruluna giderse onlara şunları söyleyeceğini belirtiyor. "Her savaş bir suçtur. Her ordu bir suç kurumudur. Eğer benden hapiste zaman geçirmemi istiyorsanız, bu sizin aptallığınızın bir sonucudur; benim değil."
Zvi Osmolovsky ve Rennan Amin Salameh'e destek mektupları yazın:
* Zvi Osmolovsky, Military personal number 5240897, Military Prison No. 4, Military postal code 02507, IDF-Israel.
* Rennan Amin Salameh, Military ID 6371684, Military Prison No. 4, Military postal code 02507, IDF-Israel
Protesto mektuplarınızı aşağıdaki adreslere yazabilirsiniz:
İsrail Savunma Bakanı, Mr. Binyamin Ben-Eliezer, Minister of Defence, Ministry of Defence, 37 Kaplan st., Tel-Aviv 61909, Israel; e-posta: sar@mod.gov.il; Faks: ++972-3-696-27-57 / ++972-3-691-69-40 / ++972-3-691-79-15
Retçilerin tutulduğu hapishane komutanının adresi
Commander of Military Prison No. 4, Military Postal Code 02507, IDF, Israel; Faks: ++972-3-957-52-76

İki vicdani retçi daha tutuklandı
Kibbutz Yagur'da, 26 yaşındaki teğmen Omry Yeshurun 22 Ocak'ta, Tul Karem'de askeri rapor yazmadığı için 28 gün hapis cezasına çarptırıldı. Haifa'daki bir teknik üniversitede elektirk mühendisliği öğrencisi olan Omry, birliğine aylar önce işgal edilen topraklarda görev yapmayacağını bildirmişti. Omry, İsrail devletinin işgal ettiği topraklardaki eylemlerini suç olarak tanımlıyor ve mantıklı hiç bir insanın bu politikayı desteklememesi gerektiğini söylüyor. Politik retçi Yair Khilou 28 Ocak'ta 28 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu Yair Khilou'nuninançları nedeniyle ikince kez hapsedilmesi olacak. Daha önce de, 23 Aralık 2001-17 Ocak 2002'de yine 28 gün hapse mahkum edilmişti. Yair Khilou, geçen yılın Eylül ayında İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a yazılan ve 62 İsrailli gencin, İsrail'in Filistin'deki işgallerini protesto edip, yanyana durmamayı reddedip imzaladıkları mektubun yaratıcılarından biri. Yair Khilou, bu mektubun altına imza atanlar arasında, ilk hapis cezası alan. Yair Khilou, cezaevinde askeri üniforma giymeyi reddetmeye karar verdi ve muhtemelen mahkumiyeti boyunca tecrit hücresinde tutulacak.
Orduyu karşıya alan düşünce, inanç ve davranışları nedeniyle mahkum olan, retçilere destek mektupları yazın.
* Omry Yeshurun, Military Personal number 5124208, Military postal code 03734, IDF-Israel
* Yair Khilou, Military ID 7274070, Military Prison No. 4, Military postal code 02507, IDF-Israel
İsrail Savunma Bakanı
Mr. Binyamin Ben-Eliezer, Minister of Defence, Ministry of Defence, 37 Kaplan st., Tel-Aviv 61909, Israel; e-posta: sar@mod.gov.il; Faks: ++972-3-696-27-57 / ++972-3-691-69-40 / ++972-3-691-79-15

ALMANYA

Total retçi Malik Sharif, 4 Ocak'ta yeniden 21 gün hapse mahkum edildi
4 Ocak'ta total retçi Malik Sharif, yeniden 21 günlük hapis cezasına çarptırıldı. Önceki cezalarıyla beraber bu, 77 günlük bir tutukluluk anlamına geliyor. Malik Sharif'in 1 Kasım'da askerlik hizmetine başlaması gerekiyordu. Fakat, Malik 3 Kasım'da kışlasına gidip, emirlere uymayacağını açıkladı. Sonrasında da derhal hapse atıldı. 4 Ocak günü aldığı cezaya kadarki sürede, Malik 56 gün hapis yatmıştı. Bu cezayla birlikte, cezaevinde, altı metrekarelik hücresinde, geçirdiği gün sayısı 77 olacak. Genelde Almanya'da total retçilere 63 güne varan hapis cezaları veriliyor. Malik Sharif'in durumunda bu süre aşılmış olundu. Aldığ bu dördüncü hapis cezasından sonra Malik Sharif ordudan 'terhis' edilecek ve emre itaatsizlikten yargılanacak. Bu suçun cezası 3 yılı bulabiliyor. Hapisteki tüm Alman total retçilerin salıverilmesi için protesto mektuplarınızı Alman büyükelçiliklerine yazın.
Malik Sharif'e destek mektupları için adresi:
Malik Sharif im Arrest 8./Sanitaetsregiment 6 Freiherr-von-Fritsch-Kaserne Birkenweg 10 25524 Breitenburg, GERMANY

FİNLANDİYA

Total retçi 23 Ocak’ta hapis cezasını çekmeye başladı
Fin total retçi Andras Lahdelma, Jyvaskyla'lı 20 yaşında bir öğrenci, 23 Ocak'ta 77 günlük hapis cezası için hapse girdi. Geçen Mayıs'ta bırakana kadar, Andras 13 aylık sivil hizmetinin 8 ayını tamamlamıştı. Andras kendisini bir pasifist olarak tanımlıyor ve sivil hizmetini tamamlamak istemiyor; çünkü ona göre sivil hizmetin süresi bir ceza olacak kadar uzun ve sivil hizmet çok kötü bir şekilde organize ediliyor. 2002 yılı içerisinde, Finlandiya'da üç antimilitaristin davası görüldü. 23 Ocak'ta, 19 yaşındaki Jani Martinkauppi 142 gün hapis cezasına çarptırıldı. Jani, 110 gün sivil hizmet yapıp, sivil hizmeti bırakmıştı. Davaları görülen diğer antimilitaristler; Olaf Laczak ve Markus Mattsson'ın karar duruşmaları da 5 Şubat'ta yapılacak ve aşağı yukarı 190 gün hapis cezasına çarptırılmaları bekleniyor.
Mektuplarınız için, 2 total retçinin adresi:
* Lauri Uusitalo, (7.1.-24.7.2002), Satakunnan vankila/ Huittisten osasto, Toivarintie 581, 32700 HUITTINEN -FINLAND
* Andras Lahdelma, (23.1-9.4.2002), Sukevan vankila PL2, 74345 KALLIOSUO, FINLAND

TUTSAKLARA MEKTUP YAZARKEN BUNLARI AKLNIZDA TUTUN!
* Kart atacaksanız, her zaman bir zarf içine koyun.
* Kendi isim ve adresinizi de zarfa yazın
* İçten ve yaratıcı olun. Fotoğraflar, çizimler, karikatürler gönderebilirsiniz.
* Tutsağa, dünyadaki savaşların durması için neler yaptığınızı yazın. Antimilitarist aktivitelerinizden söz edin.
* Tutsağı hukuken sıkıntıya sokabilecek bir şey yazmayın.
* Eğer, siz hapiste olsaydınız ne tür şeyler almaktan hoşlanacağınızı düşünün ve ona göre bir şeyler yazın.
* Mektuba, “Çok cesursun. Ben senin yaptıklarını asla yapamam” tarzı cümleler yazmayın.
* Tutsaktan size yanıt gelmesini beklemeyin. [Eğer yanıt alırsanız, bizi haberdar etmeyi ihmal etmeyin.]
* Unutmayın! Gelecek sene, onun yerinde siz olabilirsiniz.

[Bu ipuçları, Peace News dergisinden alınmıştır].

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.

The only cookie we use is for visitor analytics. We do not collect any personal information at all.