Web Analytics
Vicdani Red Tutsakları - 9 | Can Başkent

Can Başkent

VİCDANİ RED TUTSAKLARI - 9

CAN BAŞKENT

Gecikmiş bir merhaba... Tembellik dışı gelişmeler, VRT’nin bu edisyonunun aksamasına neden olduğu için özür dileriz... Aşağıda internette bu köşeyi bulabileceğiniz adres bir kez daha yer alıyor. Aynı zaman da VRT’yi Tüm savaş karşıtlarının internet sitesi www.savaskarsitlari.org ‘da; Anarşist Haber Ağı A-Infos’ta www.ainfos.ca/tr bulabilirsiniz. Ayrıca bu köşe, e-postayla da size iletilebilir. Tek yapmanız gereken bize adresinizi bildirmek.
http://www.geocities.com/oldsletter/vr_index.html

Bu sayıda, mahkum vicdani retçiler ile ilgili bilgilere geçmeden önce, “Liselilerin mektubu 2002”ye yer vermek istiyoruz. Bu köşeyi takip edenlerin gözünden kaçmamıştır; İsrail işgalinin gemi azıya aldığı dönemde bir çok gencin vicdani retleri dolayısıyla defalarca tutuklandıklarını duyurmuştuk sizlere. Bu gençler 19-22 yaş arasındaydılar, ve basında sıkça yer verilmiş olan “Liselilerin Mektubu”nun yaratıcıları ve imzacılarıydılar. Geçtiğimiz haftalarda, sözünü ettiğimiz mektup güncellendi ve 210 genç tarafından imzalanarak İsrail Devleti Başbakanı Ariel Şaron’a gönderildi. Mektubun altında imzaları bulunan 15-19 yaşları arasındaki gençler İsrail’in işgaline alet olmayacaklarını belirtmekteler... Tarafımızdan Türkçe’ye çevrilmiş metnin orijinalini şu adreste bulabilirsiniz: http://oznik.com/petitions/020917.html

Başbakan Ariel Şaron’a,
İsrail’de yetişmiş 62 insan olarak bizim, size; Filistinliler üzerinde sürdürülen baskıda yer almayacağımızı bildiren bir mektup yollayalı bir yılı geçti. Bugün İsrail’de ve işgal altındaki topraklarda durum daha da kötüye giderken; bize katılan bir çok insanla beraber tekrar söylüyoruz ki, biz işgalin askerleri olmayı reddediyoruz.
İsrail Devleti; savaş suçu işliyor ve insan haklarını çiğniyor; Filistin kentlerini, kasabalarını ve köylerini tahrip ediyor, Filistinlilerin topraklarına el koyuyor, insanları yargılamadan göz altına alıyor ve yargılamadan cezalandırıyor; evlerin, işyerlerinin, kamusal alanların kütlesel tahribatını yürütüyor; yağma, sokağa çıkma yasağı, tıbbi yardımı engelleme, İsrail yerleşimleri oluşturma ve bunları genişletme gibi insan ahlakına karşı eylemler yürütüyor ve onayladığı uluslararası sözleşmeleri ihlal ediyor. Bu ve diğer eylemleriyle, İsrail sistemli bir şekilde Filistinlilerin gündelik yaşamlarını sürdürmelerini engelliyor. Bu gerçeklik de, acı, korku ve ümitsizliğe yol açıyor; bunlar da terörist saldırılar getiriyor. Dahası, işgal sadece ahlaksız olmakla kalmıyor; aynı zamanda İsrail yurttaşlarının ve İsrail’de yaşayanların güvenliklerine de zarar veriyor. Böyle bir güvenlik hissi sadece, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki mutlak barış ile elde edilir.
Seçilmiş hükümet demokratik değerleri ve bölgede mutlak barış olasılıklarını çiğnediğinde, bizim vicdanımızı dinleyip Filistinlilere yönelik saldırılarda yer almayı reddetmekten başka bir şansımız kalmıyor.
Gençler olarak askerlik hizmeti için çağrı yaklaşırken; söz veriyoruz ki, işgalde hizmet etmemek için uygun gördüğümüz her şeyi yapacağız.
Bazılarımız askere yazılmayı reddedecek, bazılarımız Yeşil Hattın ötesinde hizmet etmeyi reddedecek, bazılarımızda başka şekillerde askerlik hizmetinden uzak durmaya çalışacak. Tüm bu yolları, meşru ve gerekli görüyoruz ve diğer gençleri, askerleri, zorunlu askerlik mükelleflerini, yedek askerleri aynısını yapmaya çağırıyoruz.
Savunma Bakanı Benjamin Ben-Eliezer, Eğitim Bakanı Limor Livnat, Genelkurmay Başkanı General Moshe Ya'alon’a da birer kopya gönderilmiştir.

Haberler
İSRAİL

Vicdani Retçi Victor Sabranski'nin 5. kez hapse girişi (15 Ağustos 2002)
Vicdani Retçi Victor Sabranski 11 Ağustos'ta 5. kez hapsedildi ve 28 gün ceza aldı.Şimdiye kadar Victor Sabranski 98 gününü hapiste geçirmişti. İlk olarak 26 Nisan'da 28 günlüğüne; ikinci olarak 23 Mayıs'ta, salıverilmesinden 4 gün sonra, 17 Haziran'a kadar hapsedilmişti. Üçüncü mahkumiyeti ise 23 Haziran-18 Temmuz arası; dördüncüsü ise 14 günlük idi. Normalde İsrail'de 90 günlük hapis cezasından sonra vicdani retçiler askerlikten muaf tutuluyorlar. Fakat, Victor Sabranski'nin durumunda ise bu böyle olmadı; duruşmasız bir şekilde 28 gün daha hapis cezasına çarptırıldı. Ekim ayı itibariyle Victor Sabranski 126 gününü hapiste geçirmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, 1999'da vicdani retçinin bir çok kez tutuklanmasının keyfi olduğuna karar vermişti. ( No. 36/1999 - ECN.4.2001.14.Add/.1) Diğer bir deyişle, retçi hukuki olmayan bir şekilde aynı cezaya defalarca çarptırılıyordu. Söz konusu Türkiyeli vicdani retçi Osman Murat Ülke toplam 2.5 yılını hapiste geçirmek zorunda kalmıştı. Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi Komisyonu ise, Keyfi Gözaltı Çalışma Grubunun bu kararından açıkça söz edip; tekrarlanan mahkumiyetlerin vicdani retçilerin vicdani kanaatlerini değiştirmelerine yönelik; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünü şiddetli bir şekilde ihlal eden bir zorlama girişimi olarak değerlendirmektedir. Bu gelişmelerin ve yaşananların akabinde Uluslarası Savaş Karşıtları (War Resisters' International - WRI) ve İsrail'in sivilleşmesi için çalışan bir organizasyon olan Yeni Görünüm (New Profile); Victor Sabranski'nin dosyasını Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu'na sunuyor. Böylelikle, WRI ve New Profile, İsrail'de erkekler için vicdani red hakkının tanınmamış olmasına dikkat çekmek istiyor.

YUGOSLAVYA

İki vicdani retçi askerlik hizmeti için çağırıldı (19 Ağustos 2002)
Yugoslavya'da iki vicdani retçi reddedildi. Igor Seke ve Goran Miladinovic vicdani ret için başvurmuş ve alternatif sivil hizmet yapmak istediklerini bildirmişti. Yugoslavya Anayasası'nın 137. maddesi (şu anda tekrar gözden geçiriliyor) vicdani red hakkını tanıyor. Vicdani reddin yasal bir hak olmasına rağmen bu ikli vicdani retçinin bu hakkı kullanmaları reddedildi. Igor Seke'nin başvurusu tamamen reddedildi, Goran Miladinovic ise Yugoslav ordusunu silahsız bir ünitesinde hizmete çağırıldı.

ALMANYA

Total retçi Thomas Kroll 5.kez hapse girdi (12 Eylül 2002)
1 Temmuz 2002'den beri zamanının çoğunu hapiste geçirmek zorunda kalan, total retçi Thomas R. Kroll, 11 Eylül'de beşince defa tutuklandı. Total retçilere verilen ceza olan 63 günü çekmiş olmasına rağmen, Thomas Kroll 10 gün daha hapse mahkum edildi.
Destek mektuplarınız için adresi: Thomas R. Kroll, z.Zt. 5./GebJgBat 231, Arrestzelle - Nonner Strasse 23, 83435 Bad Reichenhall, GERMANY

YUNANİSTAN

Vicdani Retçi Lazaros Petromelides 17 Eylül'de tutuklandı; fakat 19 Eylül'de 1000 Euro kefaletle serbest bırakıldı (18 Eylül 2002)
17 Eylül'deki davasının ardından sürpriz bir şekilde tutuklanan Lazaros, tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakıldı. Lazaros, avukatlarının gelememesi nedeniyle 17 Eylül'deki davasının ertelenmesini talep ediyordu; ve mahkemeye katılarak bunu dile getirdi. Fakat, yargıç şaşırtan bir kararla -mahkemenin ertelenmesini kabul etmekle birlikte- Lazaros'un tutuklanmasına karar verdi. Bu Lazaros'un vicdani ret başvurusu yaptığı 1998'den beri 3. -ve en kısa süren- tutuklanışı oldu. Lazoros'un dosyası ile ilgili ayrıntılı bilgiyi "Vicdani Red Tutsakları / 6"da gündeme taşımaya çalışmıştık. Sözü edilen yazıya aşağıdaki linli tıklayarak erişebilirsiniz: http://www.geocities.com/oldsletter/vr/6.html

ERMENİSTAN

2 Vicdani REtçi daha tutuklandı (20 Eylül 2002)
Ermenistan'da iki Yehova Şahidi, askerlik hizmetini reddettikleri için tutuklandı. Artur Kazaryan, 18 Eylül'de bir yıl hapse, Hratch Tatoyan ise 11 Eylül'de iki yıl hapse mahkum edildi. Böylece, Ermenistan'da tutuklu vicdani retçi sayısı 23 oldu.
Protesto mektuplarınız için Ermenistan Devlet Başkanı'nın adresi ve faks numarası: President Robert Kocharian, Respublika Armenia, 375019g. Yerevan, pr. Marshala Bagramiana, 26 Prezidentu Kocharianu, R.ARMENIA; Faks: +374-152 1581, 152 1796, 115 1152

TUTSAKLARA MEKTUP YAZARKEN BUNLARI AKLNIZDA TUTUN!
* Kart atacaksanız, her zaman bir zarf içine koyun.
* Kendi isim ve adresinizi de zarfa yazın
* İçten ve yaratıcı olun. Fotoğraflar, çizimler, karikatürler gönderebilirsiniz.
* Tutsağa, dünyadaki savaşların durması için neler yaptığınızı yazın. Antimilitarist aktivitelerinizden söz edin.
* Tutsağı hukuken sıkıntıya sokabilecek bir şey yazmayın.
* Eğer, siz hapiste olsaydınız ne tür şeyler almaktan hoşlanacağınızı düşünün ve ona göre bir şeyler yazın.
* Mektuba, “Çok cesursun. Ben senin yaptıklarını asla yapamam” tarzı cümleler yazmayın.
* Tutsaktan size yanıt gelmesini beklemeyin. [Eğer yanıt alırsanız, bizi haberdar etmeyi ihmal etmeyin.]
* Unutmayın! Gelecek sene, onun yerinde siz olabilirsiniz.

[Bu ipuçları, Peace News dergisinden alınmıştır].

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.

The only cookie we use is for visitor analytics. We do not collect any personal information at all.